SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
TDC disregards developer rights, Version2 suggests GPL is not legally binding
Dec 31st, 2022 by miki

This post is a rescue mission for a quite old comment I’ve made on the Danish computer science publication version2.dk. As the publication is beginning to put up pay-walls around their articles I’ll repost comments here  to keep my own writing out in the open.

It is a comment to an article detailing how the Danish telecom company TDC (previous state driven monopoly Tele Danmark) fails to adhere to the GPL license when distributing a network device built on the GNU/Linux distribution OpenWRT containing large amounts of GPL licensed software.

Link to original comment: version2.dk/artikel/tdc-vi-har-dummet-os-med-open-source-licens-140230#comment-304571

Reproduction of original Danish text:

15. april 2015 kl. 12:05

“..som GPL V2 ellers lægger op til..”

Kan ikke lade være med at finde det påfaldende at man er så skrigende subjektiv i rapporteringen når man forholder sig til brud på copyright. Virksomhedernes holdning skinner selvfølgelig igennem, men en neutral presse burde rapportere mere objektivt end dette.

Den selvsamme forseelse ville man formentlig kalde pirateri og opfatte som vækst/samfunds/forretnings-undergravende, hvis det drejede sig om systematisk copyright-brud på proprietær software som et specifikt og veldefineret firma tjener penge på. Men fordi dette er fri software(/open source), som kun har potentiale til at komme hele menneskeheden til gode, så opfattes licensen som noget der er “lagt op til”. Det er jo hovedrystende forudindtaget. Bestemmelserne i GPL er selvfølgelig lige så gyldige som ethvert andet sæt betingelser en ophavsretsindehaver kunne finde på at videredistribuere sit værk under.

Angående sagens substans er betingelserne i GPL v2 klare og veldefinerede og har været det siden 1991. Det kommer ikke bag på nogen der har fingrene i sovsen, heller ikke sagem/sagemcom som har været med længe, at brugeren skal gøres opmærksom på at et produkt indeholder GPL-software, og at kildekoden der anvendes i produktet skal gøres tilgængelig for brugeren.

Alt andet er klaphatteri og klamp, usympatisk, undergravende og uden respekt for det arbejde der profiteres af ved at anvende fri software som grundlag for sin kommercielle eksistens. Man må følge reglerne eller lade være med at lege med hvis man ikke er i stand til at sætte sig ind i dem, det forlanger virksomhederne også selv af deres kunder.

Godt at se at der er velvilje fra TDC, det burde bare have foregået på forkant i stedet for bagkant. Håber dog de får fat i nogle mere kompetente mennesker at spørge end dem der har svaret “Boksen kører BUSYBOX Linux”, ellers er det op ad bakke.

Mikkel

»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa
© 2023 Mikkel Kirkgaard Nielsen, contents CC BY-SA 4.0